- 17 lutego odbywa się Światowy Dzień Kota; w Polsce święto to jest obchodzone od 2006 roku.
-W Japonii kot jest najpopularniejszą maskotką; Maneki Neko,
czyli jego figurka z podniesioną łapką w geście zaproszenia, widnieje
przy wejściu do domów, biur, sklepów i restauracji; według przesądów
zapewnia to m.in. powodzenie w interesach.
- W 1879 roku w Belgii przeprowadzono próbę zastąpienia gołębi pocztowych kotami; 37 zwierząt wywieziono z Liège
do miejscowości położonej w promieniu 30 km, koty wyposażono w
odpowiedni ekwipunek i wypuszczono – wszystkie wróciły do Liège, jednak
większość pozbyła się w drodze przesyłek.
- W kuchni kantońskiej
występuje potrawa o nazwie "Smok, tygrys i feniks", sporządzana m.in. z
mięsa kota; również australijscy aborygeni zabijają i zjadają zdziczałe
koty.
- W kulturze europejskiej potrawy z kota były stosunkowo częstym elementem
jadłospisu od wczesnego średniowiecza do XIX wieku. Wiele źródeł
zaświadcza, że koty jadano m.in. we Francji, Włoszech i Hiszpanii.
- Zbyt częste szczepienia w kark mogą grozić bardzo złośliwą chorobą nowotworową, tzw. VAS
– Vaccine Associated Sarcoma; aby zmniejszyć szanse na wystąpienie tego
nowotworu koty szczepi się nie w kark, ale w łapę; odradzane jest
również zbyt częste szczepienie kotów, zwłaszcza jeśli mają one
ograniczony kontakt ze światem (nie wychodzą na zewnątrz).
- Koty białe są szczególnie narażone na wrodzoną głuchotę ze względu na
recesywny gen białego futra. Wbrew pozorom, kot biały nie jest albinosem
(albinizm u kotów występuje niezmiernie rzadko). Ryzyko wystąpienia
głuchoty znacznie wzrasta u kotów białych z niebieskimi oczami (szacuje
się że ok. 25% takich kotów nie słyszy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz